نمایش متن مبتنی بر وب
قسم
قسم تنها باذات خداوند واسمی از اسماء و صفتی ازصفات او منعقد میشود.
کسی که به صدقه ی مالش یا به عبادت دیگری قسم بخورد این قسم خورنده در بین صدقه و پرداخت کفاره قسم صاحب اختیار خواهد بود.
در قسم لغو چیزی واجب نیست.
کسی که سوگند بخورد کاری را انجام نمی هد. مثلا بگوید بخدا سوگند این خانه را به تو نمی فروشم یا به تو درس نمی گویم بعد به نفری دستور بدهد آن را انجام دهد قسمش شکسته نمی شود.
کسی سوگند بخورد کاری را انجام نمی دهد مثلا بگوید: بخدا قسم این دو پیراهن را به تو میفروشم بعد یکی از آنها را انجام دهد یعنی یکی از پیراهن ها را به او بفروشد قسمش شکسته نخواهد شد.
کفاره ی شکست قسم این است که در بین سه فعل یکی از انها را انجام دهد.
1- آزاد کردن برده ی مومن
2- طعام دادن به ده مسکین و فقیر به هر یک از آنها یک مد دانه(650 گرم)
3- دادن ده لباس به ده مسکین و فقیر . فرقی نیست آن لباس پیراهن باشد یا شلوار یا زیر پیراهن ولی دادن جوراب و کفش درس نیست. اگر هیچ یک از آن سه چیز را نیافت باید بانیت کفاره ی قسم سه روز روزه بگیرد.
نذر
نذر عبارت است از اینکه شخص عبادت غیر واجبی را بر خود واجب کند . نذر دو نوع است:
1- «نذر اللجاج» یعنی نذر عصبانیت و لجاجت.
2- «نذر التبرر»(احسان کردن)است. این قسم دارای اجر است .
{کقوله ان شفی الله مریضی فلله علی ان اصلی او اصوم او اتصدق} مثلا بگوینداگر خدا بیمارم راشفا دهد یا به من پسری بدهد بر من واجب باشدنماز بخوانم یا روزه بگیرمیا صدقه دهم .بعد اگر مرادش حاصل شد انچه اسم نذر بر آن واقع شود بر نذر کننده واجب می شود، یعنی باید حد اقل دو رکعت نماز بخواند یا یک روز را روزه بگیرد ویا چیز کمی را صدقه کند.
{ولا نذر فی معصیه} در گناه نذر وجود ندارد. مثلا بدون انکه حق داشته باشد بگوید : اگر فلان نفر را کشتم بر من برای خدا فلان چیز باشد .
بر ترک و انجام دادن کارمباح و حلالی که به عبادت ربطی ندارد نذر واجب نمی شود. مثلا بگوید: بر من نذر باشد گوشت نخورم ، شیر ننوشم و چیزی که شبیه این است ، مانند، بر من نذر باشد بخوابم یا این انگور را بخورم.
عن ابن عباس ( رضی الله عنهما) ان النبی رای رجلا قائما فی الشمس فقالو:{انه نذر ان یقوم و لا یقعد ولا یستطل ولا یتکلم و یصوم ، فقال:مره فلیتکلم ویستظل ولیقعد ولیتم صومه}پیامبر مرد ایستاده ای در آفتاد دید ، گفتند :نذر کرده است بیاستد و ننشیند و به سایه نرود و حرف نزند و روزه بگیرد ، پیامبر فرمود حرف بزند ، به سایه برود ، بنشیند و روزه اش را به پایان برساند .