نمایش متن مبتنی بر وب

فواید سیاسی و اجتماعی و تاریخی حج چیزی نیست که بر کسی پوشیده باشد حج رونده باید سالک الی الله باشد . یعنی از منازل شهوات و مشتهیات نفسانی و لذات جسمانی عبور کند و از لباس صفات بشری خود را منخلع سازد و تعینات خودی را کنار بگذارد و اگر ترک علایق نکند نتواند به حرم امن در آید وَمَن دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا اگر معنی و مفهوم واقعی حج بخوبی درک شود معنای اسلام درک شده است بی جهت نبود که امام علی (ع) در آخرین ساعات عمر در وصیت خویش فرمود  {اللَّهَ اللَّهَ فِي بَيْتِ رَبِّكُمْ لَا تُخَلُّوهُ مَا بَقِيتُمْ فَإِنَّهُ إِنْ تُرِكَ لَمْ تُنَاظَرُوا} شما را بخدا قسم تا زنده اید و جان در تن دارید از خانه خدا دست نکشید و آن خانه را از حج گذاران خالی نگذارید که اگر زیارت خانه خدا ترک شد موجودیت شما بخطر خواهد افتاد کعبه یک مجمع دینی است برای ایجاد وحدت در این مرکز بزرگ باید اختلافات حل شود و این مرکز باید مرجع رفع اختلافات باشد این مجمع دینی که خدا برای آن احترام خاصی قائل شده {جَعَلَ اللّهُ الْكَعْبَةَ الْبَيْتَ الْحَرَامَ قِيَامًا لِّلنَّاسِ} به شخص خاصی تعلق ندارد از آن دولت مخصوصی نیست کسی جز خدا مالک آن نمی باشد و متعلق به همه مردم است {جَعَلْنَاهُ لِلنَّاسِ سَوَاءً الْعَاكِفُ فِيهِ وَالْبَادِ }همه مردم در آن خانه حق دارند و هیچ کس حق ندارد که دیگری را مانع شود زیرا این خانه مثابة للناس وأمنا" مسلمان ها باید از این مجمع سالانه که فرصت بسیار مناسبی است برای ایجاد روابط دوستی و برادری حداکثر استفاده را ببرند و اهداف مشترک توجیه شود و معارف مبادله گردد و روابط مختلف فرهنگی و تجاری ایجاد شود در این راستا زعیم عالی قدر انقلاب اسلامی و مشعل دار پرچم توحید و اتحاد در قرن حاضر فرمودند : در حج باید تا سر حد توان و امکان پیوند برادری با مسلمین دیگر کشورها استحکام یابد . بر اساس آیات و روایات ، حج درس برادری و برابری به انسان ها می آموزد . خداوند فوائد و منافع آن را در شکل مجموعه ای بیشمار نشان داده و فرموده است :{ لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ} برخی از این منافع فردی و بعضی اجتماعی است و دنیا و آخرت انسان ها را در بر میگیرد مجموعه  این منافع در رشد و تعالی و بالندگی جامعه مسلمین نقش مهمی ایفا میکند بطور اختصار به چند نمونه از این منافع اشاره میکنم .

1- انسان بصورت فطری ، اجتماعی است و تجمع و تعاون به سود او است . زندگی جمعی در نهاد همه انسان ها ریشه دارد و از اصیل ترین گرایش های طبیعی او بشمار میرود . اسلام که کاملترین دین توحیدی است به این نیاز فطری انسان ها پاسخ مثبت داده و زمینه های تجمع و تشکل مسلمین را به شکل های گوناگون فراهم کرده است  نمازهای جماعت در شبانه روز ، نماز جمعه در هر هفته ، مناسبت های عبادی و سیاسی و انقلابی در طول سال از مظاهر و نمودهای آن می باشد و بالاخره کنگره عظیم حج که سر آمد همه شعائرو در هر سال قدرت  و وحدت مسلمانان را به نمایش میگذارد.

2- تجمع و تعاون به سود انسان هاست و در رشد و تعالی مادی و معنوی آنان نقش بسزایی دارد و تفرقه و جدایی به زیان آنان و موجب رکود و جمود آنان می باشد آیه شریفه وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ به این مطلب اشاره دارد که با اعتصام به حبل الله که ریسمان محکم و ناگسستنی است حالت تفرق را به تجمع تبدیل کنید و پشتیبان یکدیگر باشید و این موضوع در حج بخوبی تحقق می یابد .

3- هنگامیکه مسلمانان بر اساس احکام اسلام برای انجام فریضه حج همگی با یک لباس ساده ، کم بها و یکرنگ ظاهر میشوند و همه نژاد ها و اقشار ثروتمند و کم ثروت در یک سطح قرار میگیرند این برابری مصداق عینی پیدا می کند و به اوج خود می رسد و با تکرار لبیک اللهم لبیک همه بت های زمانه را نفی می کنند .

بی تردید این آیین باشکوه نیاز مبرم به یادگیری احکام شرعی دارد و بدون یاد دادن و یاد گرفتن بخشی از احکام فقه نمی توان از فوائد حج بهره کافی برد لذا جا دارد زائرین خانه خدا قبل از عزیمت شناخت کافی از قسمت طهارات ، نماز ، روزه ، معاملات ، امر به معروف و نهی از منکر ، احکام مساجد و تلاوت قرآن ، نذر و قسم ، قربانی و آداب سنن زندگی را داشته باشند .

تهیه و تنظیم این مجموعه همین هدف را دنبال می کند مطمئنا این کار را بی عیب و نقص نمی دانم پیشنهاد و راهکارها و نظرات اصلاحی از سوی بزرگواران در رسیدن به هدف مورد امتنان است . همچنین بر خود لازم میبینم از پیگیریهای مجدانه معاونت پژوهش مدیریت اهل سنت بعثه مقام معظم رهبری" مد ظله العالی" بویژ از اشراف علمی استاد گرانسنگ جناب آقای افضلی، که درتهیه سرفصلها تلاش وافر نمودن تشکر وقدردانی نمایم.

{رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا}

 اشنویه: سید مصطفی خاتمی



آخرین تغییر: پنجشنبه، 18 اكتبر 2018، 6:11